LIV Verloskundigen

Algemene informatie

De normale termijn om te bevallen ligt tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Denk je dat je bevalling begonnen is en ben je nog geen 37 weken zwanger, bel ons dan direct op.

Spoednummer: 06-222 455 41 (24 uur per dag)

Heb je het idee dat de bevalling begonnen is en het is overdag, geef het dan alvast even aan ons aan. Bel gerust op het spoednummer: 06-222 455 41. Wij kunnen er dan rekening mee houden dat je bezig bent en er eventueel ons spreekuur op aanpassen. Dit geldt met name op doordeweekse dagen en alleen overdag: tussen 8.00-20.00 uur.

- Voortekenen - Weeën
- Gebroken vliezen - Slijmerig bloedverlies
- Minder leven - Ongerust
- Persen - Placenta
- Bloedverlies - Hechten
- Borstvoeding - Nakijken van de baby
- Alles achter de rug

Voortekenen

Aan het eind van je zwangerschap gaat je lichaam zich voorbereiden op de bevalling. Het kan zijn dat je meer en frequenter last krijgt van harde buiken. Misschien heb je ze tot nu niet gehad, maar rommelt er nu wel meer in je buik. Dit is een normaal verschijnsel, de baarmoeder gaat alvast oefenen. Deze krampen worden oefenweeën ofwel voorweeën genoemd. Ze kunnen geen kwaad, maar houden je vooral in spanning wanneer het nou echt gaat doorzetten. Van deze voor weeën kun je wel weken last hebben. Zodra je hier last van gaat krijgen wil dit dus niet zeggen dat de bevalling begonnen is. Voor de bevalling verliezen de meeste vrouwen taai slijm met mogelijk wat bloederige sliertjes(rood of bruin): de slijmprop. Het verliezen van de slijmprop zegt niets over het begin van de bevalling, dit kan nog dagen of zelfs weken op zich laten wachten. De slijmprop kan ook weer opnieuw worden aangemaakt.

Zodra de weeën beginnen zullen ze nog niet zo heftig en frequent zijn. Vaak begint het om het uur/ half uur/ kwartier en duren ze nog kort, zo'n 20-30 seconden. Met deze weeën wordt je baarmoedermond klaar gemaakt voor de bevalling. De baarmoedermond moet eerst zacht en kort worden voordat deze open gaat. Er is bij deze weeën dus nog nauwelijks ontsluiting. Komen je weeën regelmatig, om de 4-5 minuten en gaan ze langer duren (zo'n 60 seconden) dan kun je de weeën even gaan bijhouden. Schrijf steeds het tijdstip op waarop de wee begint en hoe lang hij duurt. Dit geeft ons een goed beeld hoe het met je weeën gaat. Regelmatig terugkerende pijnlijke weeën of het breken van de vliezen, geven het begin van de bevalling aan.

Weeën

Krijg je je eerste kindje, dan mag je ons bellen als je regelmatige weeën hebt die iedere 4 minuten terugkomen en ruim 60 seconden duren. Wij spreken dan met je af wanneer we komen kijken. Als je ons belt zullen we ook vragen naar vruchtwaterverlies en bloedverlies. De bevalling van je eerste kindje heeft tijd nodig, gemiddeld duurt deze bevalling zo'n 12 uur vanaf het moment dat je regelmatige weeën hebt. Soms duurt het langer, soms gaat het sneller. De eerste 4 centimeter ontsluiting duren het langst. Vanaf 4 centimeter gaat de ontsluiting gemiddeld met 1 centimeter per uur vooruit. Ben je al eens eerder bevallen, dan kan de ontsluitingsperiode een stuk korter zijn. Bel dan zodra de weeën om de 5 minuten gaan komen en weer pijnlijk aanvoelen, of eerder als je denkt dat dat nodig is.

Gebroken vliezen

Als je vliezen breken moet je op een aantal dingen letten:

- Probeer wat water op te vangen in een glaasje, zodat we kunnen zien wat je verliest. Lukt het niet in een glaasje, bewaar dan een vol maandverband, gooi het pas weg als wij het hebben gezien. De kleur van het vruchtwater: is de kleur van het vruchtwater helder of rozig, dan hoef je ons niet direct op te bellen. Gebeurt dit 's nachts, bel ons dan de volgende ochtend rond 9.00 uur even op. Onthoudt wel het tijdstip dat de vliezen gebroken zijn. Als de vliezen gebroken zijn kan het even duren voordat je weeën beginnen. Dit is normaal. Je hebt 24 uur de tijd om spontaan weeën te krijgen. Gebeurt dit niet dan dragen we je over aan de gynaecoloog.

- Het je regelmatige weeën (elke 4-5 minuten) als je vliezen breken dan mag je ons natuurlijk wel bellen, ook 's nachts. De kleur van het vruchtwater: is het vruchtwater groen of bruin dan moet je direct bellen op de spoedlijn: 06-222 455 41. Het kindje heeft in het water gepoept en moet nu beter in de gaten gehouden worden. Wij komen even bij je kijken voor een extra controle, indien we inderdaad meconiumhoudend(naam voor de poep van het kind) vruchtwater zien zullen we je overdragen aan de gynaecoloog.

- Gebroken vliezen bij een hoogstaand hoofd: Als het hoofd van de baby niet is ingedaald vertellen wij dit duidelijk op het spreekuur. Breken nu je vliezen dan moet je gaan liggen en ons direct(ook 's nachts) bellen. Wij komen dan even bij je kijken of het hoofd nu wel is ingedaald. Blijf wel liggen tot wij zijn langs geweest.

Slijmerig bloedverlies

Tijdens de ontsluiting is het verliezen van slijmerig bloed normaal. Als het bloedverlies heviger is dan een menstruatie, moet je ons direct bellen. Bijvoorbeeld ieder half uur één maandverband vol is niet normaal.

Minder leven

Zodra je de baby minder voelt bewegen als normaal en je maakt je hier zorgen over mag je ons altijd bellen. Een normaal bewegingspatroon aan het einde van de zwangerschap is zo'n 8-10x per dag. Wordt het bewegen minder dan 4x, bel ons dan even op het spoednummer. We voeren indien nodig een extra controle uit. Eventueel verwijzen we je voor een hartfilmpje naar de gynaecoloog.

Ongerust

Als je ongerust bent mag je ons altijd bellen.

Persen

Wanneer de ontsluiting volledig is (10 centimeter), kunnen we beginnen met persen. Zodra we hiermee beginnen moeten vrouwen vaak even omschakelen. In plaats van die laatste rottige weeën wegzuchten mag je nu mee gaan duwen. Indien het kindje het toelaat hebben we de tijd.

Bij een eerste kind moet je rekening houden met een uitdrijving van minimaal een uur. Bij een tweede kind echter kan dit een stuk vlotter gaan. Als je dit prettig vindt en de situatie laat het toe mag je je kindje zelf aanpakken als het geboren wordt. Na de geboorte mag je kindje lekker bij jou op je blote borst liggen. Daar is het lekker warm voor hem/haar. We dekken hem wel af met warme doeken. En dan natuurlijk de taak voor papa: Het doorknippen van de navelstreng.

Placenta

Na de geboorte van jullie kind volgt nog de moederkoek (placenta). Het is van belang dat deze compleet wordt geboren. De verloskundige zal de placenta dan ook nakijken op compleetheid. Als jullie dit willen kun je er een foto van maken.

Bloedverlies

Ruim bloedverlies na een bevalling is normaal, wij houden in de gaten of ruim niet te ruim wordt. Indien nodig geven we je wat medicijnen om het bloedverlies te remmen.

Hechten

Soms moet er nog gehecht worden.

Borstvoeding

Indien borstvoeding gewenst is streven we naar aanleggen binnen het eerste uur.

Nakijken van de baby

Na de bevalling krijgen alle kinderen de zogenaamde apgarscore. Dit is een snelle score die aangeeft of het goed gaat met de pasgeborene. Bij de score kan de baby op verschillende onderdelen 2 punten scoren: ademhaling, spierspanning, kleur, reflexen en hartactie. De meeste baby's starten met een 9 en een 10, dit omdat vaak de handjes en voetjes nog wat blauw zijn. Ongeveer een uurtje na de bevalling kijken we je baby na. We voelen of zijn gehemelte gesloten is, kijken naar zijn sleutelbeentjes, armpjes, beentjes, 10 vinger, 10 teentjes, bij een jongetje voelen we of de balletjes zijn ingedaald in de balzak. We voelen naar de ruggengraat of deze helemaal goed gesloten is en we bekijken de reflexen. Een aantal zijn wel bekend: de grijpreflex van handjes en voetjes, de loopreflex.

En als alles in orde is wordt de baby gewogen, gemeten en aangekleed. Ook krijgen alle pasgeboren baby's direct na de bevalling een startdosis vitamine K. Dit gebeurt d.m.v. druppeltjes in de mond van de baby.

Alles achter de rug

Gefeliciteerd, je bevalling is achter de rug. Nu is het tijd om van je kraamtijd te gaan genieten! En je kindje te leren kennen.