LIV Verloskundigen

Lichamelijk herstel en verwerking

Lichamelijk herstel

Het is verstandig om met gemeenschap te wachten tot het bloedverlies voorbij is en het lichaam voldoende hersteld is voor een eventueel nieuwe zwangerschap. Vaak menstrueer je weer na vier tot zes weken, maar dit kan ook eerder of later zijn. Het is medisch gezien niet noodzakelijk om hierop te wachten met een nieuwe zwangerschap.

Verwerking

Veel vrouwen hebben na het verlies van hun zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Dat geldt voor vrouwen en hun partners. Het betekent dat je toekomst anders is dan je dacht en er plotseling een einde komt aan alle plannen en fantasieën over dit kind.

Misschien vraag je je af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg was. Naast deze verklaring denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn niet terecht.

Er is geen tijdspad te geven tot het verdriet over is. Ieder beleeft het anders, maar neem serieus wat je voelt en praat erover. Weet dat mannen en vrouwen (dit) verlies vaak anders verwerken. Probeer steun bij elkaar te vinden op een manier die bij jullie past.

Merk je dat je meer nodig hebt om dit verlies te verwerken? Neem dan contact met ons op of neem een kijkje op www.miskraambegeleiding.nl