LIV Verloskundigen

Seksualiteit

Seksualiteit en zwangerschap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer er problemen zijn op seksueel gebied, is het dan ook verstandig als jullie dit aan ons vertellen.
Ook wanneer je in het verleden iets vervelends hebt meegemaakt op seksueel gebied, rondom een inwendig onderzoek of op een andere manier met geweld te maken hebt gehad, willen wij dit graag weten, zodat we je beter kunnen begeleiden.

Op seksueel gebied kan er veel veranderen tijdens en na een zwangerschap, zowel bij jou als bij je partner.
- De behoefte aan seks kan meer of minder worden
- Je kunt elkaar meer of minder aantrekkelijk vinden
- Ook de lichamelijke beleving van seksualiteit kan veranderen.

De veranderingen kunnen steeds anders zijn, afhankelijk van hoever je zwanger bent:

- De eerste 3 maanden - Maand 4 t/m 6
- De laatste 3 maanden - Niet vrijen als...
- Als het vrijen pijnlijk is

De eerste 3 maanden

De eerste drie maanden komt het vaak voor dat je minder zin hebt in vrijen, dit komt door de zwangerschapshormonen, vermoeidheid en soms misselijkheid. Je borsten groeien, wat een warm, erotisch gevoel kan geven. Soms ook is dit juist een vreemd, onaangenaam gevoel. Het kan zijn dat je makkelijker opgewonden raakt; dit komt door een toegenomen doorbloeding van de geslachtsorganen. Bepaalde houdingen die voorheen prettig waren, kunnen vanaf nu pijnlijk zijn.

Maand 4 t/m 6

De tweede drie maanden voelen veel zwangeren zich beter dan de eerste periode, waardoor de zin om te vrijen vaak weer terug komt. Door de zwangerschapshormonen kunnen de schaamlippen wat opzwellen en paars verkleuren, dit is een normaal verschijnsel. De geslachtsorganen blijven goed doorbloed, waardoor je vaak makkelijker opgewonden raakt. Wanneer je een orgasme hebt trekt de baarmoeder samen. Het duurt nu ook langer voor de baarmoeder na een orgasme weer ontspant. Ook kan het nu pijnlijk zijn wanneer je wel erg opgewonden raakt, maar niet klaarkomt. Je man kan de dikke buik onaantrekkelijk vinden maar er zijn ook mannen die een dikke buik en volle borsten juist heel erotisch vinden.

De laatste 3 maanden

De laatste maanden is vrijen vaak wat lastig doordat je buik in de weg zit. De lepeltje-lepeltje houding kan uitkomst bieden. Veel zwangeren hebben nu lichamelijke klachten zoals rugpijn en vermoeidheid waardoor de zin in vrijen kan verminderen. Sommige hoog-zwangeren worden duizelig wanneer ze lange tijd op hun rug liggen. Wanneer je een orgasme hebt trekt de baarmoeder samen. Dit voelt aan als een harde buik, en kan soms onaangenaam zijn. Soms gaan je borsten lekken wanneer je opgewonden raakt. Je vagina wordt wat korter. Veel mannen vinden vrijen nu eng en hebben het gevoel dat ze het kind raken. Dit is onterecht, je kind zit goed beschermd!

Niet vrijen als...

In principe zijn er rondom de zwangerschap geen beperkingen in hoe of hoe vaak jullie willen vrijen. Alleen in de volgende situaties wordt vrijen afgeraden:
- Een miskraam in gang (alleen met condoom)
- placenta ligt voor de baarmoedermond en je hebt bloedverlies
- Een dreigende vroeggeboorte
- Gebroken vliezen

Wanneer hier sprake van is, zullen we dit altijd duidelijk tegen je zeggen.

Als het vrijen pijnlijk is

Soms is het vrijen tijdens de zwangerschap pijnlijk. Dit kan veroorzaakt worden door de lichamelijke veranderingen die je hierboven hebt kunnen vinden, maar ook door een volle blaas, spierkrampen, onvoldoende opgewonden zijn, vaginale droogheid en spataderen rondom de vagina.

Advies: Neem de tijd (heb pas gemeenschap als je opgewonden bent), ga vooraf plassen, probeer verschillende houdingen, gebruik vaginaal glijmiddel (te koop bij drogist en apotheek).

Advies: Ook vrijen zonder gemeenschap kan uitkomst bieden.

Wanneer het vrijen voor de zwangerschap ook al pijnlijk was, zijn er waarschijnlijk andere oorzaken. We raden je aan hierover met ons of de huisarts te praten, of advies te vragen bij een seksuoloog