LIV Verloskundigen

Wat te regelen?

Tijdens en na de zwangerschap valt er veel te regelen. Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste punten:

- Moeders voor Moeders - Kraamzorg
- Erkenning - Kinderopvang
- Zwangerschapscursus - Borstvoeding
- Perineum - Kraampakket
- Voorbereiding thuis - Ziekenhuisbevalling

Moeders voor Moeders

Moeders voor moeders is een organisatie die urine inzamelt van zwangere vrouwen. In deze urine komt HcG voor, een hormoon dat gebruikt wordt bij vruchtbaarheidsproblemen. Aangezien vruchtbaarheidsproblemen steeds vaker voorkomen is er een grote behoefte aan dit hormoon. In de eerste 16 weken van je zwangerschap komt dit hormoon met name voor in je urine. Jij kunt met het verzamelen van je urine paren met een vruchtbaarheidsprobleem helpen. De verzamelde urine wordt thuis discreet bij je opgehaald en wordt verwerkt in een geneesmiddel dat deel uitmaakt van de behandeling van onvruchtbaarheid.

Je kunt je aanmelden zodra je zwangerschapstest positief is tot en met 11 weken. De contactpersoon in onze regio is Brigitte Struijs-Uijtdewilligen.
Telefoonnummer: 06-11856383
E-mailadres: brigitte.struijs@caiway.net
www.moedersvoormoeders.nl

Kraamzorg

Voor hulp bij de thuisbevalling en/of na de bevalling moet je kraamzorg regelen. Kraamzorg verzorgt moeder en kind en geeft veel informatie en adviezen rondom de borstvoeding/ flesvoeding en verzorging.

Bij LIV Verloskundigen hebben wij (in samenwerking met Naviva Kraamzorg) ons eigen team kraamverzorgenden. Wij hebben kraamverzorgenden geselecteerd van zeer goede kwaliteit. Doordat wij iedere kraamverzorgende goed kennen, is de samenwerking optimaal. We werken volgens hetzelfde protocol en het zal dus niet zo zijn dat er verschillende adviezen gegeven worden. We hebben zeer korte lijntjes met de kraamverzorgenden, waardoor goed en tijdig overleg mogelijk is. Als je gebruik wilt maken van ons team kraamverzorgenden dan kun je jezelf hiervoor aanmelden. Dit kan bij onze assistente of bij Naviva. Geef bij je aanmelding bij Naviva Kraamzorg aan dat je gebruik wilt maken van ons team.

Indien je geen gebruikt wilt maken van ons eigen team kraamverzorgenden, dan is het natuurlijk ook mogelijk dit elders te regelen. Er zijn verschillende kraamzorgorganisaties in de regio. We hebben een goede samenwerking met o.a. kraamzorg de eilanden en Lia van der Meijs.

Erkenning

Erkenning is nodig als je als ouders niet getrouwd bent, maar het kind wel de achternaam van de vader wil geven. Je moet dit samen regelen tijdens de zwangerschap bij de afdeling burgerzaken. Regel dit het liefst voor 28 wekenzwangerschap. Dit om te voorkomen dat de moeder zelf mee moet naar het gemeentehuis voor de geboorte aangifte. Vaak is het handig voor dit soort dingen een afspraak te maken bij de gemeente, afdeling burgerzaken. Dit om een lange wachttijd te voorkomen.

Maasland: Gemeente Midden-Delfland: tel: 015-3804111

Bezoekadres Maasland: Slot de Houvelaan 1 Maasland; maandagmiddag 13.30-15.30 en donderdagmorgen 9.00-11.00 uur.

Maassluis: Koningshoek 93 tel: 010-5931800

Vlaardingen: Westnieuwland 6 tel: 010-2484000

Kinderopvang

Wanneer je na je zwangerschapsverlof weer wil gaan werken is het verstandig al vroeg in de zwangerschap te denken aan eventuele kinderopvang. Er zijn verschillende mogelijkheden zoals een kinderdagverblijf, gastoudergezinnen of een oppas aan huis. Verstandig is je hier al snel over te informeren en iets te regelen. Soms is er sprake van een wachtlijst.

Zwangerschapscursus

Een goede voorbereiding op je bevalling is belangrijk. Je kunt boeken lezen en op internet veel informatie vinden, maar daarnaast is het ook mogelijk om een zwangerschapscursus te volgen. Er zijn verschillende cursussen beschikbaar om je voor te bereiden op de bevalling. Dit kan met en zonder partner. Voorbeelden: zwangerschapsgym, yoga, zwemmen, haptonomie enz. Inschrijving moet vaak ruim voor 25 weken.

Zie voor meer informatie:
- www.naviva.nl
- www.deyogaspecialist.nl
- www.yogastudiodeberk.nl
- www.dekulk.nl
- www.dol-fijn.nl
- www.haptonomie-rb.info
- www.samenbevallen.nl
- www.mobilicorpus.nl
- www.fernhoutfysiotherapie.nl
- www.kinderfysiotherapiemaasland.nl/zwangerfit
- www.senyoga.nl
- www.babybladen.nl/ehbocursus/?verl=liv-verloskundigen.nl
- www.zwangerschapscursusondemand.nl (nl) / www.pregnancycourseondemand.nl (eng)
- zwangerschapspilates

Borstvoeding

Indien je borstvoeding wilt gaan geven, raden wij je aan je van te voren goed voor te bereiden. Dit kan door middel van het lezen van boeken, internet, een borstvoedingscursus. Borstvoedingscursussen worden onder meer gegeven door lactatiekundige praktijk vlaardingen en door Naviva in samenwerking met LIV. Je kunt je hiervoor opgeven bij ons.

De data van 2018 zijn:
- 15 februari
- 22 maart
- 19 april
- 21 juni
- 23 augustus
- 18 oktober
- 13 december

Meer informatie:
- www.borstvoeding.nl
- www.naviva.nl
- www.kraameiland.nl
- www.zorgvoorborstvoeding.nl
- www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/borstvoeding
- www.lactatiekundigepraktijkvlaardingen.nl

Perineum

Veel vrouwen maken zich zorgen over eventuele hechtingen na de bevalling. Het is mogelijk je perineum (de huid tussen je vagina en je anus) voor te bereiden en te versoepelen door middel van perineummassage. Dit doe je zelf, met bijvoorbeeld perineummassage olie van Weleda of andere olie, zoals babyolie. Daarnaast is er een product ontwikkeld waarmee je je bekkenbodem kunt trainen. Het heet de epi-no. De epi-no kun je zowel voor je bevalling gebruiken om je bekkenbodem spieren alvast wat op te rekken en te leren hoe je moet persen. Na je bevalling kun je hem gebruiken om je bekkenbodem spieren weer te trainen. Dit helpt bij een goed herstel van je spieren die door de bevalling flink zijn uitgerekt.
Zie voor meer informatie: www.epino.nl

Kraampakket

Een kraampakket kun je aanvragen bij je zorgverzekeraar. Indien je aanvullend verzekerd bent wordt dit veelal vergoed. Ben je alleen basis verzekerd dan moet je het pakket waarschijnlijk zelf betalen. Je kunt het pakket ook zelf kopen bij de thuiszorgwinkels of de drogist. Zelf samenstellen is ook prima. Kijk voor de inhoud van het pakket bij het kopje benodigdheden bij de bevalling.

Voorbereiding thuis

Bij 37 weken zwangerschap is het nodig bedverhogers (klossen) te lenen bij de uitleen van de Thuiszorg. Heb je een bed dat niet op klossen past dan is bierkratten met een plankje erop ook een goede oplossing. Ook als je poliklinisch bevalt, moet je bed omhoog staan. De ideale werkhoogte voor zowel verloskundige als kraamzorg is 75cm. Graag willen we dan ook dat je bed op die hoogte staat. Het is verstandig een ziekenhuiskoffertje klaar te zetten, ook bij een geplande thuisbevalling, zie voor de inhoud bij: benodigdheden ziekenhuisbevalling.

Ziekenhuisbevalling

Wanneer je poliklinisch in het ziekenhuis wilt gaan bevallen, moet je in het bezit zijn van een inschrijfkaart of stickers van het betreffende ziekenhuis. Deze kun je laten maken bij de inschrijvingenbalie van het ziekenhuis. Wij werken met 2 ziekenhuizen regelmatig: Het Reinier de Graaff Gasthuis in Delft en het Vlietland ziekenhuis in Schiedam. Indien het verkeer het toelaat kunnen we ook uitwijken naar het SFG in Rotterdam, dit is echter wel een stukje uit de buurt. We kunnen helaas niet al te ver uitwijken vanwege het risico op files. En de aanrijtijd tot de cliënten thuis.

Meer informatie over de ziekenhuizen:
- www.reinierdegraaf.nl
- www.vlietlandziekenhuis.nl
- www.sfg.nl