top of page
Liv verloskundigen.png

Anticonceptie

Naast begeleiding van zwangeren bieden wij ook zorg voor anticonceptie. Dit omvat het plaatsen van verschillende spiralen, controle na het plaatsen van een spiraal, het plaatsen van een implanon en het voorschrijven en verwijderen van verschillende anticonceptie. Dit geldt niet alleen voor dames die bij ons bekend zijn met zwangerschappen. Iedere vrouw die anticonceptie wenst is bij ons van hart welkom, of je nou wel of niet eerder bent bevallen. 

coaching (3).jpg

Spiralen

Wij plaatsen verschillende spiralen, namelijk hormoon spiralen en koper spiralen. Het plaatsen als je net bent bevallen doen we bij voorkeur vanaf 10 weken na je bevalling. Indien je nog nooit, of al langer geleden, bent bevallen is het aan te raden om een spiraal te plaatsen tijdens je menstruatie. Op dat moment is je baarmoedermond een stukje open en zal het plaatsen soepeler verlopen.

Heb je vragen over welk soort spiraal bij jou past? Bel ons dan gerust voor een anticonceptie consult om dit  te bespreken. Na het plaatsen van de spiraal maken wij direct een echo om te kijken of de spiraal zich op de juiste plaats bevindt. 

Liv verloskundigen.png

Implanon

Een implanon is een anticonceptiestaafje met het progestageen hormoon etonogestrel. Dit voorkomt dat de eisprong plaatsvindt en het maakt het slijm van de vagina en baarmoederhals moeilijk toegankelijk voor zaadcellen. Het staafje wordt geplaatst onder de huid aan de binnenkant van je bovenarm. Van tevoren zullen we de huid plaatselijk verdoven. Het staafje kan circa 3 jaar blijven zitten. Als je het daarna wil laten verwijderen kunnen we desgewenst direct een nieuwe plaatsen. Het plaatsen van een implanon kan 6 weken na je bevalling. Ook de implanon kan uiteraard worden geplaatst als je nog nooit bent bevallen. 

Vergoedingen

Je zorgverzekeraar vergoedt altijd het plaatsen van de spiraal of implanon. Vergoeding van de kosten van de spiraal of implanon zelf zijn afhankelijk van de (aanvullende) zorgverzekering die je hebt. Vraag dit dus van tevoren na. Als je een consult wenst over anticonceptie dan rekenen wij hiervoor €35. Wil je een controle echo 6 weken na plaatsen van een spiraal die niet bij ons geplaatst is, dan kost dit €42,50. 

Verwijderen

Indien je een spiraal of implanon wil laten verwijderen kan je hiervoor uiteraard ook bij ons terecht. Vaak wordt dit ook vergoed door je zorgverzekeraar.

Eventueel kun je dit combineren met een adviesgesprek over gezond zwanger worden. 

bottom of page