top of page
Liv verloskundigen.png

Bevalling

Voor bevallingen bel 24/7 de dienstdoende verloskundige op nummer 06-22245541

Thuis of ziekenhuis?

In Nederland hebben wij de luxe om zelf te mogen kiezen waar we willen bevallen. Op voorwaarde dat er geen risicofactoren of complicaties zijn opgetreden tijdens de zwangerschap kan je kiezen voor een thuisbevalling.

 

Als je hiervoor kiest komen wij naar jullie toe en assisteert de kraamzorg ons bij de bevalling. Als je kiest voor de ziekenhuisbevalling is dit een poliklinische bevalling waarbij de verpleegkundige van het ziekenhuis onze assistentie is. Voor de poliklinische bevalling betaal je een eigen bijdrage voor de huur van personeel en ruimte in het ziekenhuis. Indien er een reden is waardoor het niet veilig is om thuis te bevallen heb je soms een plaats indicatie, hierbij hoef je geen eigen bijdrage te betalen maar kunnen wij wel de bevalling doen. Indien er een medische indicatie is val je onder zorg van de gynaecoloog en zullen wij niet bij de bevalling zijn.

 

De plaats waar je bevalt is jullie keuze en daarin hebben wij geen voorkeur. Het belangrijkste is dat je bevalt op de plek waar jij je veilig voelt en het beste kan ontspannen. Je kan met ons bevallen in 2 ziekenhuizen: het Franciscus in Rotterdam en het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Zie hieronder een aantal filmpjes om een idee te krijgen hoe dat er in een ziekenhuis uit ziet. 

Liv verloskundigen.png

Sint Franciscus Gasthuis

Reinier de Graaff Gasthuis

Ontspanning

Ontspanning is belangrijk om een bevalling vlot te laten verlopen. Helaas is dit soms makkelijker gezegd dan gedaan, want bevallen wordt vaak als heftig en pijnlijk ervaren.

 

Warmte kan jouw lijf beter doen ontspannen. Bijvoorbeeld door onder de douche te gaan, een kruik te maken of in bad te liggen. Een bevalbad kan je bij ons huren en thuis opzetten.

IMG-20191121-WA0005.jpg
tens.jpg

Tens

Het is mogelijk een geboorte TENS te gebruiken. Hierbij worden 4 stickers (elektroden) op je rug geplakt en kan je jezelf elektrische impulsen geven die de pijnprikkel onderbreken waardoor de intensiteit van de weeën kan verminderen. Je kan de TENS zowel thuis als in het ziekenhuis gebruiken. De TENS kan je lenen van ons, hierbij betaal je alleen de kosten van de elektroden. Je kan hem ook zelf aanschaffen en soms wordt het vergoed vanuit je verzekering.

 

Tip om je voor te bereiden op de bevalling en meer te leren over baringspijn en hoe je mindset hierbij kan helpen. 

Pijnstilling

Wanneer de intensiteit van de weeën te heftig is kun je medicamenteuze pijnstilling krijgen om je de bevalling door te helpen, hiervoor dragen wij je over aan het ziekenhuis. Er zal dan een hartfilmpje (CTG) van de baby worden gemaakt om te kijken of de baby eventuele medicatie aan kan. Verschillende opties zijn pethidine, remifentanyl (pijnpompje) of een ruggenprik (EDA).

Via deze link zie je een voorlichtingsfilmpje waarbij van alle soorten pijnstilling, zowel medicinaal als ontspanningsmethoden, de voor en nadelen worden uitgelegd.

LIV_strand_030.jpg
LIV_praktijk_019.jpg

Geboorteplan

Soms is het fijn voor jezelf, je partner en je zorgverleners om jouw wensen tijdens de bevalling op papier te zetten. Omdat bevallen een natuurlijk proces is hebben we niet altijd invloed op het verloop hiervan. Om deze reden hebben wij gekozen voor een geboorteplan waarbij we ons vooral richten op hoe we jou het beste kunnen begeleiden. Het geboorteplan dat wij gebruiken heet het Meadiarium, de korte versie hiervan krijg je mee om in te vullen. Heb je er behoefte aan om al eerder in de zwangerschap hiermee aan de slag te gaan is er ook een uitgebreidere versie van die je bij ons kan aanschaffen. 

Liv verloskundigen.png

Handige sites, cursussen, apps en boeken

Apps

Weeën timer 9m - Neiman 

Bevallingscoach Doula App

Pijngids bevalling

Boeken

Veilig bevallen

bottom of page